Mitä verenpaine on?
Verenpaine kuvaa voimaa, jonka veri virratessaan kohdistaa valtimoiden seinämiin. Paine muuttuu jatkuvasti sydämen lyöntivaiheiden mukana; korkeinta, sydämen lyöntivaiheiden aikana esiintyvää painetta kutsutaan systoliseksi verenpaineeksi (yläpaine) ja  alhaisinta, sydämen lepovaiheen aikana esiintyvää painetta kutsutaan diastoliseksi verenpaineeksi (alapaine).

Korkea verenpaine, seuranta ja ehkäisy
Verenpaine luokitellaan korkeaksi vain, jos se ei laske levossa. Maailman terveysjärjestö (WHO) ja Kansainvälinen Verenpaineyhdistys (ISH) ovat esittäneet verenpaineluokituksen, jonka mukaan verenpaine on kohonnut jos yläpaine on yli 140 mmHg ja alapaine yli 90 mmHg. Kohonnut verenpaine voi aiheutua useista tekijöistä, kuten verisuonten kovettumisesta, tupakoinnista, stressistä, ylipainosta, diabeteksesta tai perintötekijöistä. Kohonneen, hoitamattoman  verenpaineen seuraukset voi olla vakavia sydämeen, aivoihin ja muihin elimiin kohdistuvia oireita.

Mikäli verenpaineesi on todettu olevan koholla, on kotiseurannalla tärkeä merkitys oikean diagnoosin antamiseen. Lääkärin vastaanotolla moni meistä jännittää tietämättäänkin, jolloin verenpaine voi kohota. Kotona tehty mittaus antaa näin luotettavan kuvan todellisesta verenpaineestasi. Korkea verenpaine vaatii aina lääkärin seurantaa ja hoitoa, mutta myös ruokavalion muutos, painon pudotus, tupakoinnin lopettaminen ja liikunta voivat auttaa verenpainetaudin ehkäisyssä!

Olkavarsi- vai rannemittari?

Verenpainemittaria valitessa on syytä ottaa huomioon muutama asia. Yksi seikoista on valinta ranne- ja olkavarsimittarin välillä. Rannemittareita on pidetty epäluotettavampina kuin olkavarsimittareita. Todellisuudessa molemmat Omronin mittarimallit antavat yhtä luotettavat mittaustulokset. Virheelliset mittaustulokset rannemittarilla usein johtuvatkin mittarin virheellisestä käyttötavasta. Verenpaineen mittauksessa mansetin tulee olla sydämen tasolla. Olkavarsimittaria käytettäessä mansetti asettuu luontevasti sydämen tasolle, kun taas rannemittarilla mitattaessa mitattavalla kädellä otetaan kiinni vastakkaisesta solisluusta.

Rannemittaria suosivat paljon matkustelevat henkilöt; rannemittari on pienikokoinen matkalle mukaan pakattavaksi. Olkavarsimittaria hankittessa on syytä varmistua siitä, että mansetti on riittävän kokoinen. Liian pieni tai suuri mansetti antaa virheellisen mittaustuloksen. Mittarin mukana tulee mediumkokoinen mansetti (olkavarren ympärysmitta 22 cm - 32 cm). Useisiin mittareihin on saatavilla myös S-kokoinen mansetti (olkavarren ympäryksille 17-22 cm) ja L-kokoinen mansetti (olkavarren ympäryksille 32-42 cm).